Żeberka w coli

***

PRODUKTY:

  • 1 długi pasek nietłustych żeberek
  • 1 opakowanie słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 mała łyżeczka pieprzu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1/5 małej łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka coli
  • gotowy sos BBQ (najlepszy jest Heinz)

***

1. cukier, sól, pieprz, paprykę, kmin wymieszać, dodać 2 starte ząbki czosnku

2. pasek żeberek pociąc na małe porcje, kazdą porcję miesa posmarować obficie przyprawami i odstawić na godzine do lodówki

3. na patelni rozpuścić olej i obsmażyć żeberka z każdej strony

4. obsmażone żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać puszką pepsi, naczynie zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na półtorej godziny

5. 15 min przed końcem pieczenia żeberka polać gotowym sosem BBQ

6. żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami

***

    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *