Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i cukinią

***

PRODUKTY:

  • 500g. makaronu rurki
  • paczka mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 papryka żółta
  • szczypiorek z młodej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • opakowanie sera Valbon w plastrach

***

1. makaron ugotować w osolonej wodzie

2. na jednej patelni podsmażyć szpinak na maśle, z 2 startymi ząbkami czosnku – posolić

3. na oddzielnej patelni podsmażyć paprykę z cukinią i szczypiorkiem – posolić, popieprzyć

4. w misce połączyć śmietanę z całymi jajkami, posolić, popieprzyć i dodać 1 małą łyżeczkę ziół prowansalskich

5. naczynie żaroodporne natłuścić 1 łyżką oleju, wyłożyć 1/2 ugotowanego makaronu

6. na I warstwę makaronu wyłożyć szpinak

7. na szpinak rozłożyć resztę makaronu

8. na II warstwę makaronu wyłożyć podsmażoną cukinię z papryką

9. całość delikatnie polać śmietaną z jajkami (tak by masa śmietanowa przeszła aż na spód

10. zapiekankę włożyć na 30 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

11. wyjąć makaron, ułożyć na wierzchu plastry sera Valbon i włożyć jeszcze na 5 min zapiekankę

         

Jedno przemyślenie nt. „Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *