Tortilla z domową pastą oliwkowo-orzechową

***

Smaczna pasta oliwkowa

Orzechowa i zelona.

Idealna do tortilli

Można zrobić w każdej chwili.

***

PRODUKTY: (proporcje na 1 porcję)

  • 1 plaster tortilli
  • mały słoiczek oliwek zielonych bez pestek
  • 2 łyżki wody z oliwek
  • 1 duża łyżka orzeszków solonych
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ser kozi lub mozzarella (kilka plastrów do smaku)
  • 1 łyżka oleju

***

1. oliwki z orzeszkami zmielić na gładką masę blenderem, dodać 2 łyżki wody z oliwek i wymieszać

2. placek tortilli posmarować pastą oliwkową, ułożyć pokrojone w małą kostkę pomidorki i ser

3. patelnię rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju

4. tortillę ciasno zawinąć jak krokieta i ułyżyć na gorącej patelni – obsmażyć krótko z obu stron aż się całkowicie zarumieni

      

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *