Tarta z kurczakiem i szparagami

***

Wytrawna tarta, szparagi zielone

Kurczak i pomidory są pokrojone.

Cebula, czosnek, nadzienie serowe

I smaczne danie jest już gotowe.

***

PRODUKTY:

  • opakowanie gotowego ciasta na słoną tartę
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 dag tartego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta tymianku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • kilka łodyg zielonej szparagi
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych

***

1. szparagi umieścić we wrzącej, osolonej wodzie – gotować około 4 minuty

2. filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć

3. gotowe ciasto na tartę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

4. usmażone kawałki kurczaka ułożyć na cieście, na nich podgotowane szparagi i pokrojoną cebulę

5. przygotować masę: wymieszać jajka ze śmietanką, serem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i startymi ząbkami czosnku

6. masę jajeczną wylać na kurczaka, ułożyć na szparagach pomidorki koktajlowe

7. tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30  minut

***

   

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *