Tarta z kremem śmietankowym

***

Na kruchym spodzie krem śmietankowy

Raz dwa to zrobisz i deser gotowy

***

PRODUKTY:

ciasto

  • 1 żółtko
  • 3 duże łyżki wody
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru

masa śmietankowa:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropli olejku śmietankowego
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietanki 30%

***

1. mąkę połączyć z cukrem, masłem, żółtkiem, solą i zagnieść ciasto – kulę ciasta włożyć na pół h. do lodówki

2. jajka miksować z cukrem, śmietaną i szczyptą soli na najwyższych obrotach około 5 min.

3. ciasto wyłożyć na formę do tarty i włożyć na 15 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

4. po 15 min. spód ciasta, temperaturę w piekarniku obniżyć do 130 stopni, masę jajeczną pomału wlać na kruche ciasto, całość zawinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na około 40 min, aż masa całkowicie się zetnie (żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe należy potrząsnąć foremką – jak góra się nie rusza to znaczy, że jest ok 🙂 )

5. ciasto ostudzić i włożyć na 2 h do lodówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *