Tarta cytrynowa

***

Pyszna tarta cytrynowa

Po godzinie jest gotowa.

Chociaż kwaśna – jest jadalna.

Na Dzień Matki idealna.

Kruchy spód i smaczny krem

I ostatni kęs już jem.

***

PRODUKTY:

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 duże łyżki zimnej wody
  • 5 dużych łyżek cukru pudru

Masa cytrynowa:

  • 6 i 1/2 dużych łyżek cukru pudru
  • 6 całych jajek
  • 150 ml śmietany 30%
  • sok z 4 cytryn
  • starta skórka z 3 cytryn

Dodatkowo:

  • paczka grochu i papier do pieczenia

***

1. całe jajka wbić do miski, połączyć z cukrem pudrem i śmietaną 30% – ubić całość najlepiej za pomocą trzepaczki. W ostateczności mikserem na najmniejszych obrotach

2. do ubitej masy dodać skórkę z 3 otartych cytryn i sok z 4 cytryn, masę włożyć do lodówki i przystąpić do robienia kruchego ciasta

3. mąkę połączyć z cukrem pudrem, żółtkiem, masłem i 2 dużymi łyżkami zimnej wody 0 wyrobić kulkę ciasta i włożyć ją na pół godziny do lodówki

4. ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce, przykryć papierem do pieczenia, który wysypujemy grochem żeby ścianki tarty nie opadły

5. placek pieczemy 14 minut w temperaturze 200 stopni, następnie ściągamy papier z grochem i ciasto włożyć do piekarnika jeszcze na 4 minuty by się zarumieniło

6. temperaturę zmniejszyć do 130 stopni, wyjąć ciasto z piekarnika, delikatnie i bardzo wolno wlać masę, ciasto przykryć folią aluminiową by się nie przypaliło podczas pieczenia i włożyć ponownie tartę na godzinę do piekarnika (nagrzanego do 130 stopni)

7. po godzinie zdjąć folię i poruszać tartą – jeśli krem się rusza „jak galareta” to znak, żeby jeszcze chwilę ją potrzymać, jeśli nic się nie rusza to znaczy, że ciasto jest gotowe

8. tartę ostudzić i włożyć na całą noc do lodówki – wtedy smakuje najlepiej

***

           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *