Szynka duszona z brzoskwiniami

***

PRODUKTY:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 400 ml rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 brzoskwinie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kmin rzymski, zioła prowansalskie

***

1. szynę dokładnie opłukać, usunąć włókna i natrzeć ją solą, pieprzem, kminem rzymskim, startym czosnkiem, dodać też zioła prowansalskie

2. posiekać pietruszkę, pokroić cebulę i brzoskwinie w połówki, obłożyć nimi szynkę

3. mięso włożyć na godzinę do lodówki

4. mięso wyjąć z lodówki, zalać rosołem, zamknąć w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku nagrzanym do 18o stopni na godzinę i 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *