Sos czosnkowy od A do Z handmade

Czosnek w moździerzu utrzyj powoli

Dodaj do tego też szczyptę soli.

Przełóż do miski, z żółtkiem wymieszaj

Oleju dodawaj, nieustannie mieszaj.

Sok z cytryny wyciśnij w miseczkę

Posyp cukru także troszeczkę.

Do smaku mleka łyżkę dodaj małą

Mikserem utrzyj emulsję białą.

***

PRODUKTY:

  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 5 małych łyżeczek oleju
  • 1 mała łyżeczka mleka
  • pół małej łyżeczki cukru

*oliwę lub olej do żółtek dodawać kropelka po kropelce, łyżeczka po łyżeczce, stopniowo mieszając, nie wlewać całości od razu! Musimy uzyskać konsystencję majonezu.

*całość ucierać/miksować tak długo aż stanie się jasnym, gęstym sosem

*sos przechowywać w lodówce

                  

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *