Słona tarta z masą krówkową

***

PRODUKTY:

  • duża paczka słonych paluszków Lajkonik
  • 2 duże łyżki śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 15 krówek
  • 1 duża łyżka masła
  • 3 duże łyżki mleka

***

1. paluszki całkowicie zmielić (trzeba uzyskać konsystencję mąki)

2. do zmielonych paluszków dodać 1 łyżkę cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany i pół kostki miękkiego masła – całość zagnieść, rozwałkować i ułożyć na formie do pieczenia

3. ciasto włożyć do piekarnika a nagrzanego do 160 stopni na 12-15 minut.

4. następnie przygotować masę krówkową: w garnku rozpuścić 1 dużą łyżkę masła, dolać 4 łyżki mleka i krówki. Mieszać aż krówki całkowicie się rozpuszczą.

5. Gorącą masę krówkową wylać na ciepłe i podpieczone ciasto – całość ostudzić

6. Zimne ciasto włożyć na godzinę do zamrażarki. Później przechowywać w lodówce.

***

     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *