Sezamowe nuggetsy z sosem musztardowo-miodowym

Soczyste nuggetsy w chrupiącej panierce

Po pierwszym gryzie podbiją Twe serce!

Filety w mące i jajkach otaczaj

A w bułce z sezamem potem zamaczaj.

Usmaż na złoto w czosnkowym oleju

Zapach rozchodzi się tak, że ojeju 🙂

Przygotuj sos z miodu oraz musztardy

Maczaj w nim mięsa kawałeczek twardy.

***

PRODUKTY:

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki mąki
  • ok. 5 dużych łyżek bułki tartej
  • ok. 10 dużych łyżek sezamu
  • aromatyczny olej czosnkowy do smażenia (można dodać zwykły olej i 2 starte ząbki czosnku)
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 mała łyżeczka sosu sojowego
  • 1 i 1/2 małej łyżeczki musztardy sarepskiej

***

1. miód, musztardę i sos sojowy mieszamy w miseczce i na czas przygotowywania mięsa, odkładamy do lodówki

2. filety kroimy w paski i posypujemy porządnie przyprawą do gyrosa, tak by z każdej strony były osypane.

3. przygotować 3 głębokie talerze

a) do pierwszego wsypujemy mąkę

b) w drugim „rozkłócone” jajka

c) w ostatnim zmieszana bułka tarta z sezamem

4. filety otaczać kolejno : w mące, jajkach i bułce z sezamem

5. na rozgrzany olej czosnkowy (lub zwykły z dodatkiem startego czosnku) wkładamy filety i smażymy na złoto z obu stron

6. rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy usmażone nuggetsy na około 25 min. (naczynia żaroodpornego nie przykrywać, nuggetsy będą bardziej chrupiące)

7. mięso podajemy z sosem i ulubioną sałatką.

***

             

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *