Sernik na zimno z ananasem

***

Wśród makowców i pierników

Pośród ciastek i serników

Gdzie króluje tłusta masa

Ja spożywam ananasa.

Są biszkopty, serek lekki

Odrobina galaretki.

***

PRODUKTY:

1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów

kostka masła

5 żółtek

2 duże opakowania serka danio waniliowego lub innego serka waniliowego (w sumie musi być około 800g)

2 i pół małej łyżeczki żelatyny

pół szklanki mleka + 2 duże łyżki

3 duże łyżki cukru pudru

2 opakowania galaretki brzoskwiniowej

puszka ananasa

***

1. biszkopty ciasno ułożyć na dnie krągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub sreberkiem

2. żelatynę wymieszać z 2 dużymi łyżkami zimnego mleka, mieszać aż zmięknie i zalać połową szklanki gorącego mleka (mieszać aż całkowicie się rozpuści) – odstawić do ostudzenia mieszając co chwila

3. masło utrzeć na miękką masę z cukrem (tak by nie było grudek)

4. w oddzielnej misce miksować serek danio, dodając na przemian po 1 żółtku, 1 łyżce masła z cukrem i łyżce mleka z żelatyną

5. biszkopty zalać zmiksowaną masą serową, na której ułożyć odsączone plastry ananasa i umieścić blachę w lodówce

6. galaretkę rozpuścić, całkowicie ostudzić (mieszać co jakiś czas czy nie zgęstniała tylko na spodzie)

7. gdy galaretka zamieni się w coś rodzaju „glutów” – delikatnie nakładać ją na masę serową

8. ciasto włożyć na minimum 4 h do lodówki

***

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *