Rolada z mięsem i pieczarkami

***

PRODUKTY:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże łyżki ostrego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  •  50 g masła
  • 50 g mąki pszennej+ 2 łyżki do farszu
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka (żółtka dodać oddzielnie, białka ubić na sztywną pianę)

***

FARSZ:

1. cebule zeszklić na maśle, dodać 2 starte ząbki czosnku, mięso, posolić i dodać pieprzu

2. do podsmażonego mięsa dodać natkę pietruszki, 2 duże łyżki ketchupu i 2 łyżki mąki – całość wymieszać

CIASTO:

1. masło roztopić w garnku, dodać mąkę – mieszać energicznie na małym ogniu aż mąka nabierze konsystencji kruszonki. Stopniowo dolewać mleka (ciągle mieszając). Gdy masa będzie wyglądała jak purre ziemniaczane – zdjąć z gazu i odstawić do ostudzenia

2. do ostudzonej masy dodawać stopniowo najpierw żółtka, miksując całość, a na koniec dodać ubita pianę z białek – wszystko delikatnie wymieszać łyżką

3. formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym masłem

4. ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut

6. gdy ciasto będzie zarumienione, wyjąc je z piekarnika, obrócić do góry nogami, posmarować farszem mięsnym i zawinąć jak roladę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *