Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej

***

Polędwiczkę na obiadek

Zje głodomór i niejadek.

Dodaj miodu i musztardy

Plaster mięsa nie jest twardy.

Taka oto marynata

Wyczuwalna z końca świata.

***

PRODUKTY:

  • 1 polędwiczka o długości około 25cm
  • 2 duże łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 duża łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 duży starty ząbek czosnku
  •  1 duża łyżka oleju lub oliwy
  • frytki
  • ulubiona sałatka

***

1. w miseczce dokładnie wymieszać miód, musztardę, olej

2. dodać starty ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu i sól

3. polędwiczkę dokładnie umyć, pokroić na plastry o grubości 1,5cm i ułożyć w naczyniu żaroodpornym

4. każdy plaster polędwiczki z obu stron posmarować grubo marynatą – mięso włożyć na godzinę do lodówki

5. po godzinie polędwiczki wyjąć z lodówki i każdy plaster obsmażać krótko z obu stron na złoty kolor

6. polędwiczki umieścić znowu w naczyniu żaroodpornym i włożyć na 20 min. do piekarnika nagrzanego co 180 stopni

7. gorące mięso podawać z frytkami i ulubioną sałatką 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *