Pikantny kurczak z gruszkami i ryżem

***

PRODUKTY:

  • 1 podwójny, duży filet z kurczaka
  • 3 lekko twarde, nieduże gruszki
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • skórka z połowy małej limonki
  • sól, pieprz cayenne
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry

***

1. na tarce o małych oczkach zetrzeć czosnek, skórkę z limonki i imbir, zalać śmietanką i posolić

2. fileta z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, dodać cebulę i podsmażyć na patelni

3. gruszki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wyciąć nasiona i dodać do kurczaka

4. mięso z gruszką ułożyć w naczyniu  żaroodpornym, dodać miód, sporą szczyptę cynamonu, pieprzu cayenne – wymieszać i zalać śmietanką

5. naczynie z kurczakiem zamknąć i włożyć na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

6. ryż ugotować w posolonej wodzie, ułożyć na talerzu, posypać szczyptą curry, a obok ułożyć gorącego kurczaka z gruszkami, całość polać sosem śmietanowym

***

     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *