Paprykowo-pomidorowa potrawka z kurczaka

***

Kurczak dobrze przyprawiony

Z warzywami podsmażony.

Sos złagodzi ostrość jego

A więc danie dla każdego.

***

PRODUKTY:

  • 1 podwójny, duży filet z kurczaka
  • ostra przyprawa do kurczaka
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała łyżeczka ostrego sosu chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże opakowanie śmietany 18%
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 duże łyżki soku z cytryny
  • 1,5 małej łyżeczki cukru
  • kilka gałązek świeżych ziół (do wyboru: oregano/bazylia/tymianek)

***

1. kurczaka posypać przyprawą, wymieszać z 1 małą łyżeczką sosu chili i podsmażyć na patelni

2. do usmażonego mięsa dodajemy skrojoną cebulę, paprykę pokrojoną w sporą kostkę, pomidorki koktajlowe  1 starty ząbek czosnku i szczyptę soli

3. w miseczce przygotować sos: połączyć śmietanę z puszką pomidorów, 1 ząbkiem czosnku, 2 dużymi łyżkami soku z cytryny, 1,5 małej łyżeczki cukru i solą

4. sosem zalać usmażone mięso z papryką, dodać kilka gałązek ziół (może być to oregano, bazylia czy tymianek) i dusić jakieś 15 minut na małym ogniu

5. Gotowe danie podajemy z ryżem

***

           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *