Panna cotta

***

PRODUKTY:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 duże, płaskie łyżki żelatyny
  • 3 duże łyżki zimnej wody

***

1. mleko podgrzać tak by było gorące (ale nie zagotowywać go)

2. śmietankę z cukrem podgrzać tak, aż cukier się rozpuści (ale nie doprowadzać śmietanki do wrzenia)

3. żelatynę wymieszać z zimną wodą, następnie zalać ją ciepłym mlekiem i mieszać, aż całkowicie się rozpuści

4. mleko z żelatyna wlać do ciepłej śmietanki, dodać szczyptę soli i wymieszać

5. mleczną masę rozlać do małych miseczek, ostudzić i włożyć na ok. 3 godz. do lodówki, aż całkowicie stężeje

6. gotowy deser podawać z gęstym syropem – np. wiśniowym

Jedno przemyślenie nt. „Panna cotta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *