Ostro-słona sałatka arbuzowa

W smaki bardzo jest bogata

Idealna podczas lata.

Trochę fety i arbuza

Zaspokoi tez łobuza.

Pikanterią zalatuje

Dziś sałatkę tą szykuję!

***

PRODUKTY

  • ćwiartka dużego arbuza lub pół małego
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 duża papryka żółta lub czerwona
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 2 plasterki papryczki  jalapenos lub szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 małe łyżeczki soku z cytryny
  • sos sałatkowy (ja użyłam paprykowo-ziołowego ale może być też włoski, grecki lub francuski)

***

1. z arbuza odcinamy skórę, usuwamy pestki, a jego cząstki kroimy w sporą kostkę

2. fetę, paprykę i cebulę też kroimy w spore kostki

3. oliwki kroimy w plasterki, ostrą papryczkę w bardzo drobną kosteczkę

4. dodajemy 2 małe łyżeczki soku z cytryny

5. sos przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (proszek łączymy z 3 łyżkami wody+ 3 łyżkami oleju)

6. przygotowanym sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy całość

***

                 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *