Ostra frittata z papryczką piri piri, szynką, porem i mozzarellą

***

Szynka, por i trochę sera

A najlepiej mozzarella.

I od zimy aż do lata

Z warzywami jest frittata.

***

PRODUKTY: (proporcje na 1 porcję)

2 jajka

2 duże łyżki startej mozzarelli

5 plastrów szynki

garść pokrojonej łodygi pora

pół małej papryczki piri piri

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół

łyżka masła

***

1. na patelni rozpuścić masło, na nim podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę

2. do podsmażonej szynki dodać pokrojoną w krążki łodygę pora- dusić około 2 minuty jeszcze

3. jajka wbić do miski i połączyć z mozzarellą, solą, pieprzem, startym ząbkiem czosnku i szczyptą ulubionych ziół

4. na podsmażoną szynkę z porami wylać pomału masę z jajek

5. smażyć jak omlet na minimalnym ogniu z obu stron, aż jajka się zetną

***

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *