Naleśniki ze szpinakiem

***

Głód pomału już dopada

I rodzina z hukiem wpada.

Więc co zrobić ekspresowo

Żeby było w miarę zdrowo?

Naleśniki ze szpinakiem

Wszyscy zjedzą je ze smakiem.

***

PRODUKTY:

1 jajko

3 duże łyżki maki

1/3 szklanki wody gazowanej

sól

2 ząbki czosnku

pieprz

szczypta suszonego oregano

1 duża łyżka masła

1 duża łyżka śmietany 18%

pół opakowania rozdrobionego, mrożonego szpinaku (około 7 kulek)

1 łyżka oleju

2 małe łyżeczki majonezu

***

1. jajko utrzeć z mąką i wodą gazowaną na jednolitą masę, posolić

2. na patelni rozgrzać olej, usmażyć dwa cienkie naleśniki

3. na oddzielnej patelni rozpuścić masło z łyżką śmietany, dodać starte 2 ząbki czosnku oraz kulki mrożonego, rozdrobionego szpinaku – posolić porządnie, dodać oregano i smażyć aż szpinak będzie miękki, a woda odparuje

4. połowę naleśnika posmarować 1 łyżeczką majonezu, drugą połowę posmarować gorącym szpinakiem

5. naleśniki złożyć na pół i następnie na pół- podawać z pomidorkami koktajlowymi

***

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *