Naleśniki z mascarpone i truskawkami

***

Naleśniki latem – danie ulubione

W środku są truskawki, serek mascarpone.

***

PRODUKTY:

ciasto: ( z podanego przepisu wyjdzie kilka naleśników – w zależności od wielkości naszych patelni)

  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia

farsz:

  • opakowanie serka mascarpone
  • 30 dag truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru do serka+ odrobina cukru pudru do posypania naleśników

***

1. jajka utrzeć z cukrem i mąką na gładką masę, dodać mleko

2. na patelni rozpuścić łyżkę oleju i usmażyć naleśniki

3. serek mascarpone wymieszać z 1 łyżką cukru pudru

4. truskawki pokroić w plasterki

5. ciepłe naleśniki smarować serkiem, posypać truskawkami i złożyć tak jak lubimy

6. na koniec każdy naleśnik posypać odrobiną cukru pudru

***

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *