Naleśniki z figami i mascarpone, zakrapiane syropem :)

Naleśników usmaż kilka

Dłużej nie trwa to niż chwilka.

A do tego zrób nadzienie

Co zabije nam łaknienie.

Figi słodkie oraz serek

I gotowy jest deserek.

***

PRODUKTY: (z podanych produktów otrzymamy nadzienie na 5 naleśników)

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki wody gazowanej
  • 2 duże łyżki cukru
  • olej do smażenia

*ciasto przygotować wg. przepisu ale zamiast soli dodać 2 łyżki cukru: http://www.szybkozjesc.pl/nalesniki-na-slono.html

  • ok. 35 suszonych fig (najlepiej jeśli będą duże i miękkie)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • szczypta cynamonu
  •   syrop najlepiej klonowy (chociaż ja użyłam syropu z zielonej szyszki sosny)

***

1. ciasto na naleśniki przygotować wg. powyższego przepisu (tylko zamiast soli, oczywiście dodać cukier)

2. figi nożem przekroić na połówki i łyżeczką wydobyć całe nadzienie (gdy zwilżymy łyżeczkę w wodzie będzie nam prościej wyskrobać cały miąższ)

3. do miąższu z fig dodać 2 małe łyżeczki syropu i szczyptę cynamonu, całość wymieszać

4. na usmażonym naleśniku rozsmarować na jednej połowie 1 dużą łyżkę nadzienia figowego, po drugiej stronie 1 dużą, czubatą łyżkę serka mascarpone

5. naleśniki złożyć dwukrotnie i polać syropem.

***

             

1 thought on “Naleśniki z figami i mascarpone, zakrapiane syropem :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *