Naleśniki w pomarańczach

Dzisiaj naleśniki w pomarańczach robię

Jeśli ktoś jest głodny, niech też zrobi sobie 🙂

Pomarańcze bez skórek, grubo pokrajane

W cukrze, maśle, soku  karmelizowane.

Roztapiamy masło i  placki smażymy

Pomarańcze od sosu szybko odcedzimy.

Kawałki owoców kłaść na naleśniku

Zawinąć i polać po wierzchu sosiku.

***

PRODUKTY:

(z podanych produktów wyszły mi 3 naleśniki)

  • c i a s t o:
  • 1 jajko
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml mleka
  • 4 kopiate duże łyżki mąki
  • 2 duże łyżki stopionego masła
  • 1,5 dużej łyżki cukru
  • szczypta soli
  • n a d z i e n i e + s o s
  • 2 pomarańcze obrane ze skórki i pokrojone (plastry około pół cm)
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże płaskie łyżki cukru
  • 3 duże łyżki soku pomarańczowego
  • d o d a t k o w o:
  • masło do smażenia (ok 1 duża łyżka masła na 1 placek)

*na patelni rozpuścić masło, dodać cukier oraz sok i karmelizować w sosie pomarańcze – około 10 minut. Później pomarańcze odsączyć, włożyć jako nadzienie, zawinąć naleśnik i polać ostudzonym syropem, który pozostał na patelni

                        

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *