Mikropączki

***

PRODUKTY:

szklanka (250 ml) mąki pszennej

szklanka wody (250 ml)

4 małe łyżeczki cukru kryształu

pół kostki masła

szczypta soli

4 jajka

4 duże łyżki cukru pudru

2 małe łyżeczki mleka

litr oleju

***

1. wodę zagotować, rozpuścić w niej masło i cukier

2. do wrzącej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie ucierać łyżką, aż ciasto osiągnie konsystencję jak ziemniaki puree

3. ciasto zdjąć z ognia i przestudzić

4. do chłodnego ciasta dodawać jajka, nie wszystkie na raz, a po jednym i po każdym chwilę miksować.

5. na głęboką patelnię lub do szerokiego garnka wlać olej (powinien mieć około 4 cm głębokości)

6. na rozgrzany olej przekładać ciasto za pomocą małej łyżeczki i palca, ciasto jest bardzo klejące, a jeden paczek nie powinien być większy niż kulka winogrona

7. pączki smażyć na złoty kolor po obu stronach, na małym ogniu jakieś 3 minuty – w zależności od wielkości pączków -trzeba uważać, ponieważ z wierzchu szybko się przyrumieniają a w środku mogą być surowe

8. cukier puder wymieszać z mlekiem – tak by powstał gęsty lukier.

9. pączki po wyjęciu z oleju, układać na papierze kuchennym lub serwetkach, tak by odsączyć olej, następnie pączki polewać lukrem i odłożyć do całkowitego ostudzenia

***

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *