Makaron na zielono – z pesto bazyliowym i dodatkami

Kolor przewodni to dziś zielony

Makaron, czosnek i boczek wędzony.

Pesto z bazylii smaku nam doda

Za to w dodatkach – pełna swoboda.

Dodałam niewiele:  cebulę, pieczarki

Bo później są tylko do mycia garnki.

***

PRODUKTY: (danie dla 3 osób)

  • makaron – ja użyłam chińskiego ale można wykorzystać każdy inny
  • 1 mały brokuł
  • 5 sporych pieczarek
  • 1 cebula
  • 25 dag wędzonego boczku
  • małe opakowanie zielonego pesto z bazylią 90 g (jeśli mamy większy słoiczek to dodajemy około 4 duże łyżki)
  • 2 starte ząbki czosnku
  • pół pęczka siekanej pietruszki
  • sól

***

1. brokuł podzielić na małe różyczki, wodę posolić (ok. 1 niepełna, duża łyżka soli)  gotować ok. 10-12 minut tak by były lekko twarde, a nie rozgotowane

2. na patelni podsmażyć boczek z cebulą.

3. do podsmażonego boczku dodać pieczarki oraz starty czosnek i poddusić całość

4. gdy pieczarki również się podsmażą, dodać odcedzone różyczki i ugotowany makaron, całość zalać pesto i posypać siekaną pietruszką, wymieszać i podawać.

              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *