Kurczak pieczony z ziemniakami, pomidorami i bazylią

***

Soczyste, pieczone kawałki kurczaka

Chrupiące i smaczne ćwiartki ziemniaka.

Jest też bazylia i są pomidory

Danie zapycha gdy głód jest spory.

***

PRODUKTY:

  • 6 udźców z kurczaka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 duże łyżki oleju/oliwy
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, spora szczypta suszonego tymianku
  • kilka ziemniaków w łupinach
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • kilka liści świeżej bazylii

***

1. przygotować marynatę do kurczaka: połączyć 1 małą łyżkę przyprawy do kurczaka ze sporą szczyptą soli, pieprzu, szczyptą tymianku i 3 startymi ząbkami czosnku i 3 łyżkami oliwy/oleju

2. marynatą natrzeć kawałki kurczaka, odstawić na pół godziny do lodówki

3. ziemniaki porządnie oczyścić, ale nie obierać ze skórki, pokroić w ćwiartki i posolić

4. blachę posmarować 1 łyżką oleju, położyć na niej kurczaka, ćwiartki ziemniaków, cebulę pokrojoną w grube plastry(ok.0,5cm) pomidory pokrojone w ćwiartki i posypać liśćmi bazylii

5.blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1 godzinę

***

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *