Krem pomidorowy z mozzarellą

***

PRODUKTY:

(proporcje na 1 porcję)

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kulka mozzarelli
  • 1/3 małej łyżeczki soli
  • 1/5 małej łyżeczki pieprzu
  • pół małej łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 małe łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody

***

1. pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni

2. dodać starty ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, sok z cytryny i wodę

3. dusić na małym ogniu aż pomidory całkowicie zmiękną, a woda trochę odparuje (mieszać co jakiś czas by pomidory się nie przypaliły)

4. pomidory ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków, następnie przetrzeć przez sitko

5. krem z pomidorów umieścić w miseczce żaroodpornej, wkroić 3/4 kulki mozzarelli, wymieszać tak by ser poszedł na dno

6. na wierzchu wysypać startym serem i naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut

***

           

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *