Kebab we własnoręcznie wyprodukowanej bułce :)

Ostatnio na kebab miałam ochotę

Zdjęciami uwieczniłam swoją robotę.

Bułki to całkiem prosta jest sprawa

Później z nadzieniem mała zabawa.

Kebab obłędny, aż cienie ślinka

Znów z przejedzenia pęka rodzinka.

***

PRODUKTY:

  • b u ł k i 
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • ok. 3 duże łyżki oleju
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • d o d a t k o w o
  • sałatka ->użyłam z tego przepisu: http://www.szybkozjesc.pl/prawie-jak-coleslaw.html
  • pomidor, ogórek zielony, cebula (pokrojone w cienkie plastry)
  • gorące kawałki smażonego fileta z kurczaka (podczas smażenia, filety posypać przyprawą do gyrosa)
  • sos czosnkowy (przepis tu: http://www.szybkozjesc.pl/salatka-chicken-z-sosem-czosnkowym-i-tostami.html)

***

Przygotowanie bułek:

1. w małej miseczce utrzeć drożdże z solą i cukrem, dodać 3 łyżki oleju i szklankę ciepłej wody.

2. do dużej miski przesiać mąkę, zalać ją powyższym rozczynem z drożdży, wyrobić ciasto

3. gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut

4. gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na około 6 części

5. z każdej części formujemy placki (ich grubość nie powinna przekraczać 1.5 cm ponieważ ciasto jeszcze urośnie podczas pieczenia)

6. blaszkę do pieczenia delikatnie oprószamy mąką i pieczemy placki około 8-10 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

7. upieczone, gorące bułki należy przekroić i posmarować w środku sosem czosnkowym, następnie nafaszerować sałatką, kawałkami kurczaka, plastrami pomidora, ogórka, cebuli

8. z podanych składników wychodzi 6 sporych bułek

                                

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *