Kawałki kurczaka w mleku kokosowym z kaszą kuskus

***

Kawałki kurczaka w tak ostrym sosie

Że ową ostrość aż czujesz w nosie.

Są tu przyprawy i kuskus kasza

Bogata w smaki potrawa Wasza 🙂

***

PRODUKTY:

  • 1 podwójny + 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 puszka pomidorów
  • wiązka cebuli ze szczypiorkiem
  • 1 duża papryka czerwona (lub 2 małe)
  • imbir (4cm startego korzenia)
  • pół skórki z limonki startej na tarce
  • 1 łyżka pasty curry (można zastąpić odrobiną curry w proszku)
  • szczypta kurkumy
  • spora szczypta chili
  • przyprawa do gyrosa

***

1. pokroić w kostkę kurczaka, natrzeć przyprawą do gyrosa i podsmażyć z pokrojoną papryką i cebulą

2. doprawić solą, kurkumą, chili, dodać łyżkę pasty curry (lub szczyptę curry w proszku) i smażyć aż papryka będzie miękka, a mięso nie będzie surowe

3. w misce połączyć mleko kokosowe, puszkę pomidorów i śmietanę 30%, dodać starty korzeń imbiru i startą skórkę z połowy limonki

4. sos wlać na patelnię z kurczakiem i na małym ogniu gotować wszystko około 20 minut (aż sos zgęstnieje)

5. kaszę kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu i podawać z kurczakiem w sosie

6. gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem

***

           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *