Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Nadeszło lato, a z nim owoce

Każdy kto może, pakuje koce.

To czas na piknik, grill czy ognisko

Można zaczaić się nawet blisko.

I niech nie braknie ciasta w koszyku

Kruszonka, rabarbar nadadzą szyku 😉

Spód jest pulchniutki i jogurtowy

A więc nasz placek będzie smakowy!

***

PRODUKTY:

  • ok. 6 łodyg rabarbaru
  • szklanka cukru do zasypania rabarbaru
  • *produkty do przygotowania kruszonki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 7 dużych łyżek cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • *produkty do przygotowania ciasta:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka + 4 duże łyżki cukru
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 małej łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • dodatkowo:
  • margaryna do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta to posypania blaszki + około 4 duże łyżki bułki tartej do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców

***

1. z margaryny, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i włożyć do lodówki na czas „produkcji” ciasta

2. rabarbar umyć, za pomocą nożyka usunąć skórkę z łodyg, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru, wymieszać,  przykryć ściereczką i odstawić aż puści sok.

3. w osobnej misce połączyć składniki suche ciasta takie jak: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól

4.  w osobnej misce połączyć składniki mokre: ubić na sztywno białka, dodać żółtka (nadal ubijając), dodać jogurt (ubijać nadal), dodać mleko (nadal ubijać) i na koniec dodać olej.

5. składniki mokre przelać do miski z suchymi składnikami i całość wymieszać, tak by powstała jednolita masa.

6. blaszkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wylać równomiernie ciasto i posypać je dokładnie bułką tartą, tak by sok z owoców podczas pieczenia nie nasączył ciasta.

7. na ciasto posypane bułką tartą wyłożyć odsączone z soku kawałki rabarbaru, posypać owoce 1 małą łyżeczką cukru i następnie całość pokryć kruszonką.

8. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut.

9. ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                                

 

3 thoughts on “Jogurtowe ciasto z rabarbarem

  1. Fajny rym to też:

    „…Spód jest pulchniutki i jogurtowy

    A więc nasz placek będzie WYJĄTKOWY!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *