Jogurtowe ciasto ucierane z owocami i kruszonką

***

PRODUKTY:

ciasto:

  • opakowanie mrożonych najlepiej kwaśnych owoców (dodałam  porzeczki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie jogurtu naturalnego (250 g)

kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

***

1. masło posiekać nożem, dodać cukier, sól i mąkę i całość rozetrzeć palcami na kruszonkę – włożyć ją do lodówki na czas przygotowywania ciasta

2. jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę

3. do jajek dodać jogurt, olej i szczyptę soli – nieustannie miksować

4. do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną – całość wymieszać na gładką masę

5. ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

6. na cieście ułożyć owoce, a owoce posypać kruszonką

7. ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 – 45 min.

***

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *