Jabłkowo-cynamonowa plecionka

***

Są tarte jabłka w francuskim cieście

Po jednym gryzie każdy chce jeszcze.

***

PRODUKTY:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża łyżka stopionego masła
  • 2 duże jabłka
  • opakowanie cynamonu lub przyprawy do szarlotki
  • cukier
  • lukier (2 duż3 łyżki ciepłego mleka i 4 łyżki cukru pudru)

***

1. łyżkę masła roztopić

2. ciasto francuskie rozłożyć, za pomocą pędzelka posmarować roztopionym masłem, a masło posypać cukrem i cynamonem (ok. 1,5 dużej łyżki cukru i 1 mała łyżeczka cynamonu)

3. jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać 2 dużymi łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu

4. po 15 minutach z jabłek odlać sok i odcisnąć je porządnie

5. jabłka ułożyć na całej powierzchni ciasta

6. ciasto zawinąć ciasno jak roladę, przekroić w pół i zapleść

7. ciasto ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18 minut.

9. gorące ciasto polać lukrem (ciepłe mleko utrzeć łyżką z cukrem pudrem)

***

             

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *