Imbirowy chicken burger

***

Ostra kanapka z soczystym kurczakiem

Każdy ją zjada w sekundę ze smakiem.

Jest garść rukoli i ostry sos

Takie pyszności wyczuwa nos!

***

PRODUKTY: (na 4 kanapki)

  • 1 mały podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 duże łyżki oliwy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • korzeń imbiru (ok. 4 cm)
  • 3 duże łyżki soku z cytryny
  • 2 duże łyżki majonezu
  • spora szczypta chili  w proszku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duża łyżka octu winnego (można zastąpić jabłkowym)
  • 1 mała łyżeczka cukru pudru
  • 2 bułki hamburgerowe
  • rukola
  • 1 mała cebula

***

1. przygotować marynatę do kurczaka:

do startego korzenia imbiru dodać oliwę, sok z cytryny, starte ząbki czosnku, sól i pół małej łyżeczki przyprawy do kurczaka

2. filet z kurczaka podzielić na 4 kawałki, każdy delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć porządnie marynatą, zamarynowane kawałki mięsa włożyć na godzinę do lodówki

3. przygotować sos majonezowy:

majonez wymieszać ze sporą szczyptą chili (ja dodałam tyle ile zmieści się na końcówce noża) – włożyć na godzinę do lodówki

4. przygotować ogórki w occie:

ogórek obrać,  pokroić na cienkie plastry, dodać 1 łyżkę octu winnego (można zastąpić jabłkowym) i 1 małą łyżeczkę cukru pudru (całość wymieszać i włożyć na godzinę do lodówki)

*

5. po godzinie wyjąć filety, podsmażyć na patelni z obu stron aż się zarumienią i włożyć na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

6. bułki do hamburgera przeciąć na połówki, włożyć na minute do gorącego piekarnika, następnie ciepłe bułki posmarować obficie sosem z majonezu i chilli

7. na sosie majonezowym ułożyć garść rukoli, na niej ułożyć filet z kurczaka, na kurczaku ogórki odciśnięte z zalewy octowej, a na ogórkach ułożyć cebulę pokrojoną w plastry

***

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *