Gorące frankfurterki ze szparagami i smażonymi pieczarkami

***

Gdy chcesz zlecieć z wagi

Pochłaniaj szparagi.

Gotuj je w wodzie z dodatkiem soli

I już Cię z głodu głowa nie boli.

Do tego kiełbaska, pieczarki smażone

Choć dietetycznie nie są już one.

***

PRODUKTY:

  • zielone szparagi
  • kilka kiełbasek frankfurterek
  • 4 pieczarki
  • 1 duża łyżka masła
  • sól
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mała łyżeczka oleju

***

1. kiełbaski gotować wg przepisu na opakowaniu (można też upiec w piekarniku)

2. szparagi umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 12 min. (tak by były lekko chrupiące)

3. na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pieczarki pokrojone w plastry i delikatnie posolone

4. ciepłe kiełbaski podawać ze szparagami, wszystko posypać smażonymi pieczarkami i polać sosem (musztardę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i olejem)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *