Domowe gnocchi w sosie śmietanowo-czosnkowym z kurczakiem i pieczarkami

***

PRODUKTY:

1 duży podwójny filet z kurczaka

pół kg pieczarek

200 ml śmietanki kremówki

pół dużej łyżki mąki pszennej

1 mała łyżeczka oregano

1 mała łyżeczka bazylii

szczypta chilli

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 kg ziemniaków

2 szklanki mąki pszennej + mąka do posypania tortownicy

1 jajko

kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

kilka łyżek oleju do wody w której będą gotować się kluski

***

SOS ŚMIETANOWO-CZOSNKOWY z kurczakiem i pieczarkami

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, bazylią, oregano i chilli. Podsmażyć na patelni. Dodać pieczarki pokrojone w grube plastry i podsmażyć. Do śmietanki dodać 3 starte ząbki czosnku oraz pół dużej łyżki mąki pszennej. Śmietanką zalać kurczaka z pieczarkami. Mieszać aż sos zgęstnieje.

CIASTO:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, aż będą całkowicie miękkie. Za pomocą tłuczka doprowadzić je do konsystencji puree. Gdy przestygną dodać sól, pieprz, mąkę i wbić jajko. Ciasto wyrobić za pomocą rok. Można dosypywać mąkę, jeśli ciasto za bardzo będzie kleiło się do palców. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Tortownicę posypać mąką. Z każdej części ciasta uformować rulon o średnicy ok 4cm. jak na ciasto „kopytka”. Każdy rulon pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5cm. Każdy plaster posypać delikatnie mąką i ugnieść widelcem.

Kluski wrzucać partiami po kilkanaście sztuk do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem oleju. Kluski gotują się bardzo szybko. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię gotującej się wody, po niecałej minucie od razu wyłowić  i odcedzić.

 

Gorące kluski polewać sosem z kurczakiem i pieczarkami i udekorować listkami bazylii.

***

       

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *