Croissanty z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

***

Ciastka z jabłkiem, cynamonem

Cukrem, masłem, kardamonem.

I do kawy jest chrupanie

Idealne na śniadanie.

***

PRODUKTY (na 4 rogaliki)

  • 3 duże jabłka lub 5 małych
  • pół kostki masła
  • 3 małe łyżeczki cukru pudru
  • 3 małe łyżeczki cukru kryształu (1 i 1/2 do jabłek i 1 i1/2 do posypania rogali)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

***

1. jabłka obrać ze skóry, wyciąć pestki i pokroić w drobną kosteczkę

2. jabłka posypać szczyptą kardamonu, 1 łyżeczką cukru wanilinowego i półtorej małej łyżeczki cukru kryształu

3. pół kostki masła utrzeć z połową małej łyżeczki cynamonu, szczyptą sili, 3 małymi łyżeczkami cukru pudru i 1 małą łyżeczką cukru wanilinowego

4. ciasto francuskie rozwinąć, nie wałkować, pokroić na pół a każdą połowę przeciąć w pół tak by powstały trójkąty

5. każdy trójkąt posmarować masą maślano-cynamonową i ułożyć na nim pokrojone jabłka

6. jabłka docisnąć do ciasta i zawijać tak by utworzył się rogal, ciasto szczelnie dociskać, żeby pod wpływem ciepła sok jabłkowy za bardzo nie wypływał

7. jedno żółtko rozkłócić widelcem, rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy posmarować żółtkiem, posypać cukrem kryształem i włożyć na 18 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

***

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *