Ciasto mocno czekoladowo-pomarańczowe

***

Ciasto jest mocno czekoladowe

I delikatnie pomarańczowe.

Kruche biszkopty do środka dodane

Gęstą pomadą ciacho polane.

***

PRODUKTY:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła (do ciasta) + 1 duża łyżka (do polewy)
  • 7 dużych łyżek cukru (6 do ciasta, 1 do polewy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • pół małej łyżeczki soli
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady (każda po 100g)
  • 1 pomarańcz
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • pół małej łyżeczki cynamonu
  • 2 cm korzenia imbiru (startego)

***

1. pomarańczkę sparzyć, zetrzeć całą skórkę i wycisnąć sok

2. na patelni na małym ogniu roztopić 3 tabliczki gorzkiej czekolady

3. w misce utrzeć masło, z cukrem, solą i połową soku z pomarańczy, dodać ostudzona czekoladę, skórkę z całej pomarańczy, starty imbir i całość zmiksować

4. do masy czekoladowej dodawać stopniowo 4 jajka (po każdym miksować około pół minuty)

5. dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon  i całość zmiksować na gładką masę

6. do ciasta dodać biszkopty połamane na małe kawałki – wszystko wymieszać delikatnie łyżką

7. ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć na 50 min do piekarnika nagrzanego do 180 C.

8. po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić

9. na patelni rozpuścić 1 dużą łyżkę masła, dodać 1 dużą łyżkę cukru, połowę soku z pomarańczy i tabliczkę czekolady, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady

10. polewę czekoladową wylać na ciasto, gdy ostygnie ciasto włożyć do lodówki na 3 h.

***

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *