Jesteś tutaj: Główna > desery > Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Każdy go spróbować musi

Bo zapachem swoim kusi

Oto ciasto jest drożdżowe

2 godziny i gotowe.

Nie jest proste powiem szczerze

Chociaż pyszne i w to wierze :)

***

PRODUKTY:

  • c i a s t o 
  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka (osobno ubijamy żółtka, osobno białka)
  • 1 cukier wanilinowy
  • ok. 5 dużych łyżek cukru kryształu
  • pół kostki drożdży (50 g)
  • kostka masła/margaryny
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • *z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn
  • *resztę cukru ucieramy z żółtkami
  • m a s a   s e r o w a
  • ok. 2,5 lub 3 kostki sera białego
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowy
  • 5 duże łyżki cukru
  • aromat pomarańczowy lub wiórki ze skórki otartej pomarańczy
  • k r u s z o n k a 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • pół kostki dobrego masła
  • d o d a t k o w o
  • tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania

*pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę

*masło/margarynę do ciasta należy stopić i ostudzić

*do masy serowej można dodać 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej

***ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odklejało się od ręki (a trwa to baaardzo długo)

                                        

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Dodaj komentarz przy pomocy swojego konta Facebook

3 komentarzy do “Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką”

  1. kasienka1 pisze:

    a co mam zrobic z bialkami gdzie je mam wlozyc i czy mam zostawic ciasto do wyrosniecia

    • admin pisze:

      po dodaniu margaryny/masła dodajemy ubite białka
      ciasto włożyłam od razu po wyrobieniu do piekarnika, nie czekałam aż wyrośnie – choć dobrze jest odczekać 1 godzinę!
      sam proces „wyrabiania” trwał około pół godziny, trzeba doprowadzić ciasto do takiego stanu aż nie będzie się przyklejało do ręki

  2. kasienka1 pisze:

    powiem szczerze ze lepkosc mojego ciasta bylo w takim stanie ze moglam je wyrabiac mikserem a w tej wlasnie chwili jest w piekarniku ZOBACZYMY CO Z TEGO WYROSNIE zapach pieczonego ciasta jest dosc przyjemny ale czy da sie go zjesc

Dodaj komentarz tradycyjnie