Ciasto czekoladowo-wiśniowe

***

Jest śmietana i kakao

Wiśnie także jest niemało.

Ciasto jest czekoladowe

Miękkie, słodkie i kremowe

***

PRODUKTY:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 duże łyżki kakao (do ciasta )+ 4 duże łyżki kakao (do kremu)
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 4 duże łyżki cukru pudru
  • 2 małe opakowania śmietanmixu (czy innego „usztywniacza” do śmietany)
  • 1 duży słoik wiśni z kompotu (+ pół szklanki kompotu do nasączenia biszkoptu)
  • kilka kostek czekolady startej na wiórki

***

KREM:

1. śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder wymieszany ze mietanmixem i zmiksować na gęsty krem.

2. do ubitej śmietany dodać 4 duże łyżki kakao i delikatnie wymieszać. Miskę z kremem włożyć do lodówki i przystąpić do robienia biszkoptu.

BISZKOPT:

1. żółtka oddzielić od białek.

2. białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej miksować na najwyższych obrotach około 2 min.

3. do ubitych białek dodawać pomału po 1 żółtku (po każdym dodanym żółtku chwilę miksować)

4. do ubitych jajek dodawać po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao

5. całość przelać do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą – piec w temp. 180 stopni ok.20-25 min

6. po upieczeniu biszkopt całkowicie ostudzić

CIASTO:

1. biszkopt przeciąć w pół, każdą połowę nasączyć delikatnie kompotem wiśniowym

2. pierwszą część biszkopta czyli spód posmarować połową kremu kakaowego i ułożyć na nim odsączone od kompotu wiśnie (usunąć z nich pestki)

3. na wiśnie nałożyć drugą część biszkoptu i posmarować ją resztą kremu

4. całość posypać czekoladą startą na wióra i włożyć najlepiej na całą noc do lodówki

***

       

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *