Cebulowe placki z pomidorem

***

Późne lato to jest pora

By coś zrobić z pomidora.

Robię placki cebulowe

10 minut i gotowe.

W konsystencji jak omlety

W smaku pyszne, że o rety 🙂

***

PRODUKTY: (proporcje na 4 placki)

  • 1 jajko
  • 5 dużych łyżek mąki
  • 6 dużych łyżek mleka
  • 6 dużych łyżek wody gazowanej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 mała łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej

***

* placki najlepiej smażyć na patelni do jajek sadzonych

1. cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce

2. jajko wymieszać z cebulą, czosnkiem, dodać mąkę, wodę i mleko – wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)

3. masę posolić, dodać pieprzu i bazylii

4. pomidora pokroić na plastry o grubości ok. 7 mm

5. na patelni rozpuścić trochę oleju i łyżką ułożyć ciasto tak jak na placki ziemniaczane

6. na każdy placek szybko położyć plaster pomidora i każdy placek z pomidorem zalać ciastem

7. gdy spód będzie już podpieczony, placki z pomidorem delikatnie przekładamy na drugą stronę by się zarumieniła

8. gotowe placki podawać z sosem tzatziki

Jedno przemyślenie nt. „Cebulowe placki z pomidorem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *