Babeczki góralskie

***

To z francuskiego ciasta sakiewki

Lecz ich nadzieniem nie są monetki.

Jest boczek, oscypek i mus owocowy

Taka przekąska to przysmak „zdrowy” 😉

***

PRODUKTY:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe oscypki lub inny wędzony ser
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • filiżanka suszonych śliwek
  • filiżanka suszonej żurawiny
  • filiżanka suszonych moreli
  • 1 duża łyżka rodzynek
  • 1 filiżanka ciepłej wody
  • pół małej łyżeczki cukru

***

1. na patelni podsmażyć pokrojony boczek i cebulę

2. suszone owoce zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny by namokły

3. odlać wodę, dodać pół małej łyżeczki cukru i wszystkie owoce zmiksować na gładką masę

4. ciasto francuskie pokroić na 8 kawałków, każdy kawałek ułożyć w blaszanej foremce na babeczki

5. na każdy spód ciasta położyć 1 małą łyżeczkę owocowej konfitury

6. na konfiturze ułożyć boczek z cebulą i posypać tartym oscypkiem

7. każde ciasto zawinąć szczelnie jak sakiewkę

8. babeczki ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.20 min. (tak by się całkowicie zarumieniły, ale nie spaliły)

***

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *